Spel för barn (co-op)


Nyligen frågade jag i en Facebook-grupp om spel för barn där man samarbetar, dvs spelar tillsammans mot spelet istället för att tävla mot varandra.

Jag fick ett antal svar och tänkte sammanställa dem här istället för att hålla anteckningarna för mig själv. Jag har i skrivande stund inte testat något av spelen. Spelen nämns inte i någon särskild ordning annat än den de dök upp i tråden.

Tråden finns här.

 

Sagospelet Äventyr (RPG Geek: )

Svenskt rollspel för de yngre.

Mice and Mystics (BGG: 7.4, 7+)

Rollspel?

Har också funderat på det, och försökte hitta. Det närmaste jag kunde komma på var Mice & Mystics, men det är från 7 (och innehåller en del våld mot råttor, spindlar och insekter)

Vi prövade även Mice & Mystics men det är krångligt även för vuxna att hålla koll på alla undantag och specialregler så det blev mindre spelande och mer coachande.

Castle Panic (BGG: 6.7, 10+)

Enligt uppgift kan det vara lite småtrist fär vuxna, men det finns en expansion – Wizards Tower – som gör det bättre även för oss vuxna barn.

Forbidden Island (BGG: 6.8, 10+)

 

Tiny Epic Defenders (BGG: 6.4, 13+)

Magic Maze Kids (BGG: 7.5, 5+)

Ghost Fightin’ Treasure Hunters (BGG: 7.2, 8+)

Nu är det ju en smula knivigt att få tag på i Sverige (jag beställde det för dyra pengar från amerikanska Amazon om jag minns rätt), men Ghost Fighting Treasure Hunters var en instant hit för två somrar sen när äldsta sonen var fem och minsta två. Minstingen var (då, men inte längre) extremt nöjd med att slå tärning och gå dit man pekade åt honom, samt att kasta tillbaka spöken i kartongen.

Strawberry Ninja (BGG: 5.8, 8+)

Två små kortspel som funkat väldigt bra också är Strawberry Ninja och Okey dokey.

Okey Dokey (BGG: 6.6, 6+)

Två små kortspel som funkat väldigt bra också är Strawberry Ninja och Okey dokey.

Fruktträdgården (BGG: 6.5, 3+)

Fruktträdgården. Enkelt tärningsspel där vi gemensamt samlar frukterna innan korpen äter upp dem. Är mycket omtyckt av mina 4-åriga tvillingar

Karuba Junior (BGG: 6.7, 4+)

Karuba Junior är ett enkelt och spännande samarbetsspel för de yngsta.

Nightmare Castle (BGG: 7.0, 10+)

10 Dwarves (BGG: 6.3, 8+)

Rymdisar (BGG: )

Rymdisar är rätt skoj kan jag tycka.

Stuffed Fables (BGG: 7.8, 7+)

Jag spelar Stuffed Fables med min 5åring, men det är viktigt att ditt barn inte är rädd för monster och mörke om du chanser detta.

Hungry! (BGG: )

För exakt det här gjorde jag “Hungry!”, ett enkelt litet kort-coop för barn som tar 2 minuter för en omgång. Bästa ålder 4-7 år. Spelarna har mat-kort på hand som de inte får visa, lika många djur som antal spelare läggs ut i mitten, spelarna måste bestämma vem som skall spela vilken mat på vilket djur. När alla djur blivit matade får alla ta ett kort var, men inte om man redan har 3 kort. Små barn som inte spelat förut spelar omedelbart alla sina kort och lär sig sedan snabbt att det är kul att ha flera kort, och kul att samarbeta. Mata alla djur på under 2 minuter utan att få slut på mat-kort för att vinna.

Outfoxed (BGG: 8.1, 7+)

Klart flest rekommendationer

Outfoxed har funkat väldigt bra med min 4-åring.

Outfoxed är jättebra!

Outfoxed är grymt

Leo (BGG: 6.7, 6+)

Jag tycker att Leo (går till frisören) är ett fantastiskt co-op att spela tillsammans med barn. Både pedagogiskt och klurigt. Det är lätt det bästa barnspelet jag har provat!

Lego Ninjago (BGG: )

Sen har vi spelat Lego Ninjago-spelet mycket och till stor glädje. Det är också ett mkt enkelt samarbetsspel. De ev bristerna (ur vuxenperspektiv) i det spelet kompenseras med råge om man har en lego-Ninjago-tokig 6-åring.