Fotomaraton 2015, del 1 1


Början

Efter 24 timmar, 384 knäppta bilder och ungefär 46000 steg så är det kanske dags att summera mina upplevelser av årets upplaga av Stockholm fotomaraton.

På kvällen innan det hela började hade en polare utlyst att han inte kunde vara med och undrade om någon ville ha hans biljett. Mathias – som bara någon timme tidigare hade hört talas om Stockholm fotomaraton – hoppade på.

Vi hade kommit överens om att träffas på Centralen för att åka tillsammans till starten som låg på Skeppsbron. Väl på plats snackade vi ihop oss lite om hur vi skulle lägga upp det hela. Jag hade ställt över en del prylar till mitt jobb vid Rådmansgatan och det fick agera huvudbas för vårt dygn.

Ett fotomaraton går till så att man på 24 timmar ska fotografera lika många bilder. Varje bild ska följa ett tema som man får reda på vid olika stationer som är utspridda över dygnet. Alla bilder måste tas i rätt ordning och när man når målgången får det endast finnas 24 bilder på minneskortet. Bilderna får inte vara efterarbetade.

Starten och den första stationen fanns alltså på Skeppsbron – inne på Kulturfestivalens område – och det hela började på lördagen klockan 12:00. Det hela höll på att sluta för mig redan där och då eftersom jag tappade deltagarkortet. Dessbättre uppmärksammade Mathias mig på detta, men det kändes som en “close call”.

Vid den första stationen fick vi alltså våra första temakort.

  1. Fartyg
  2. Gubben i lådan
  3. Felplacerad
  4. Dominoeffekt

Vi fick även reda på att nästa station skulle vara i Scandianvian Photos butik på Sveavägen och att den skulle vara öppen 15:00-17:00.

Tema 1: Fartyg

Lämpligt nog låg fartyget Schamrock vid kaj inne på festivalområdet, och det var där vi började vårt fotograferande. Det var även där vi träffade Raji med familj som turistade i Stockholm. Vi pratade en del om vad de skulle göra, vilka sevärdheter de borde hinna med under sina fyra dagar här, och annat “turistsnack”.  Väldigt trevliga typer.

Men åter till tävlingsmomentet.

En av de förberedelser jag hade gjort var att låna ett fisheye – ett sånt där objektiv som kan ta extremt vidvinkliga bilder, till och med så pass att de blir alldeles runda. Jag hade tänkt att försöka använda det så mycket som möjligt för att lära mig de olika aspekterna, och min första tanke på temat Fartyg var att ta en riktigt vidvinklig bild rakt upp i riggen på segelfartyget.

_MG_3742

8mm, 1/250s, f/10, ISO100

_MG_3741

15mm, 1/250s, f/11, ISO100

Efter ett par mer eller mindre intressanta försök kände jag att det inte fanns riktigt så mycket potential i det hela som jag trodde. Istället övergick jag till att försöka hitta detaljer på båten som kunde vara visuellt intressanta.

_MG_3755 _MG_3747

Efter att ha testat runt med ett par olika varianter så blev det till slut denna bild som jag valde att lämna in som tävlingsbidrag:

_MG_3753

 

Måste säga att det var lite pinsamt att jag hade missat min egen väska som syns i bild. Fast det är också ett av problemet med riktigt vidvinkliga gluggar: en väldigt stor del av rummet redovisas och det är svårt att ställa undan och gömma saker. Tur i oturen att nummerlappen syntes. Det gjorde det ju lite kul eftersom det var den första bilden i tävlingsserien. Jag får väl hävda att det var genomtänkt.

Tema 2: Gubben i lådan

Om det första temat var tämligen utforskande så kändes tema nummer två lite knepigare. Jag skulle lugnt påstå att det var det första temat som vi “fuskade igenom”. Jag och Mathias fick ungefär samma idé ungefär samtidigt och hjälptes åt att modella för varandra. Trots det blev karaktären på bilderna givetvis helt olika.

Gubben i lådan - Mathias tävlingsbild

(c) Mathias Hellquist

Gubben i lådan - tävlingsbild

Tema 3: Felplacerad

Nere vid Strömbrons fäste vid Kungsträdgårdsgatan stod det en korvgubbe. Jag fick en ide om att man kunde placera en korv “fel” i korvbrödet och göra en kul bild av det. Sagt och gjort: ett stycke korv med bröd inköptes och Mathias tvingades att posera med den framför kameran.

Felplacerad, alternativbild

Resultatet blev något mer obscent än tänkt så idén droppades och vi gick vidare in mot Kungsträdgården där vi – nästan bokstavligt – snubblade över de block som var uppställda för att användas i dominot som skulle köras igång klockan 15:00. Klockan var dock bara halv två och det skulle alltså inte hända något förrän om ytterligare en och en halv timme – så vi hade gott om tid att experimentera vidare med temat Felplacerad. Ur detta kom det en del alternativa bilder.

Felplacerad, alternativ bild

Vi tillbringade en lång tid med att försöka hitta något bra ställe att fotografera de trillande betongblocken. När vi kände oss hyggligt välrekognoscerade tog vi en liten paus och jag passade på att gå tillbaka till föreående tema – Felplacerad. Ett kort besök på Seven-Eleven senare så hade jag min bild:

Felplacerad, tävlingsbild

På sätt och vis är det en bild som jag har tagit två gånger tidigare, dels med Campbells soppor och dels med läskflaskor liknande det som jag tog nu. Så – på många sätt var det en slags “nödlösning” där jag gick tillbaka till kända motiv. Men, men…

Tema 4: Dominoeffekt

Så – tillbaka till Dominoeffekt. Vi hittade rätt bra ställen att fotografera det hela på. Jag riggade upp kameran med fisheye-objektivet på ett stativ och använde min tablet för att styra en timelapse-sekvens som det skulle gå att plocka den bästa bilden ifrån. Eftersom det inte gick att testa så fick jag göra en avancerad gissning. Jag tänkte försöka få till lite rörelseoskärpa och satte därför en slutartid på 1/15 sekund och lät timelapsen ta bilder med 0,5 sekunders intervall. Det gick så där…

Dessutom hade allt fler åskådare samlats för att titta på det hela. Vi hade hoppats på att platsen vi valt skulle vara relativt lugn, men när det började närma sig stod det folk lite överallt. Återigen: med en vidvinkelglugg kan man inte riktigt välja utsnittet – i stort sett allting i rummet syns.

I slutändan var intervallet lite för långt och även slutartiden lämnade en del övrigt att önska. Mathias fick bilder på kort slutartid där själva händelsen istället för rörelseoskärpa representerades av de små partikelmoln som genererades då blocken slogs mot varandra. Nåväl – det fanns ingen möjlighet att göra om det hela och timelapsen gjorde att jag inte lyckats fånga ett perfekt tillfälle utan flera mindre perfekta tillfällen…

Bilderna jag hade att välja på i sekvensen…

Dominoeffekt_01Dominoeffekt_02Dominoeffekt_03Dominoeffekt_04

Inte direkt något optimalt val…

När dominobrickorna föll 15:25 så hade Station 2 varit öppen i nästan en halvtimme och vi kände därför att vi var lite sena. En promenad till Sveavägen och tävlingens första del var avklarad.