Fotomaraton 2015, utvärdering


Utvärdering

Så här i backspegeln är det rätt enkelt att se ett par saker som jag borde ha gjort annorlunda. Här går jag igenom ett par tips till mig själv inför nästa år. En del är tämligen personliga – andra kanske fler kan ha nytta av. Det här är en “levande” lista – det kan tillkomma punkter allteftersom.

 • Minimera utrustningen: Det är lätt att ta med sig saker “för säkerhets skull”, men till slut känner man sig som en nedlastad packåsna. Jag måste bli bättre på att gallra i utrustningen.
 • Lär dig din kamera: Jag har i huvudsak bra koll på min kamera, men jag har företrädesvis plåtat RAW och har därför inte utforskat de justeringar och effekter som man kan åstadkomma direkt i kameran när man fotograferar JPG. Det måste jag göra.
 • Hitta din stil: Det är extremt svårt att på plats välja sitt bildspråk baserat på de teman man får vid starten. Experimentera och finn en bildstil i god tid innan. Eller inte. Det beror givetvis på vad du vill göra. Fundera på vilken typ av fotograf du är – och vilken typ du vill vara. Se till att ha med dig eventuella “gimmicks” som behövs för att få till bildspråket – men glöm inte punkt ett.
 • Prata med folk: Jag är skitdålig på att spontant gå fram och prata med okända människor. Det gör att mina bildserier har en tendens att kännas tämligen “avfolkade”. Det här är något som jag måste arbeta på.
 • Sätt nummerlappen på magen: Jag hade – som många andra – nålat fast nummerlappen på ryggsäcken. Det gjorde att jag inte kunde använda den som en del i just den sociala interaktionen. Att ha den på framsidan istället för baksidan är en bra “dörröppnare”.
 • Tanka ur bilder med jämna mellanrum: Eftersom jag hade tillgång till en bärbar dator och kunde tanka ur bilderna lite då och då så har jag kvar alla bilder, inte bara de 24 som jag lämnade in. Däremot vore det trevligt att kunna göra detta även “på språng”. En ännu mindre dator skulle inte vara helt fel så att man kan peta ner den i ryggsäcken utan att det känns alltför mycket. Eftersom jag är en Windows-människa (inget flame-war nu, tack) så kanske en Surface Pro 3 inte skulle sitta helt fel.
 • Fotografera inte bara tävlingsbilder: En sak som jag har reflekterat över när jag har skrivit den här bloggen är att jag har saknat “bakom-bilder”. Plåta kringaktiviteter, kamerauppställningar (kanske med telefonen) och annat.
 • Ta alltid en bild när du kommer till en station och när du går därifrån: Motivet är egentligen irrelevant (om du inte ska blogga). Däremot ger det dig tidsstämplar så att du kan få lite bättre koll på hur du har disponerat dygnet. Samma sak vid andra “milstolpar” under dygnet.
 • ‘Stasha’ prylar: Har du möjlighet att göra det – skyffla undan så mycket som möjligt på någon bra plats innan tävlingen börjar. Har du tillgång till en lokal är det allra bäst. I nödfall kanske man kan hitta ett låsbart skåp på Centralen eller nåt. Se bara till att det är tillgängligt dygnet runt och ligger hyggligt centralt. Troligtvis kommer du exempelvis inte att behöva ett stativ förrän framåt natten (givetvis beroende på din fotograferingsstil).
 • Ordna transport: Tillgång till bil kan vara en enorm fördel, men samtidigt får man inte glömma att man ser saker till fots som man missar när man sitter i en bil. Samma sak med cykel. Fördelen med bil är att man även kan använda den som förråd vid behov.
 • Gå med en kompis: Det här är ett tveeggat svärd. Nackdelen med en vapendragare är att man riskerar att ta lite för liknande serier. Fördelen är att man vid behov kan få hjälp med ett par extra händer. Var inte rädda för att skiljas åt tillfälligt för att ta bilder på var sitt håll.
 • Dela utrustning: Allra bäst är om man går med någon som har kompatibel utrustning eftersom man kan låna av varandra och slipper springa omkring med dubbel uppsättning av allt. Dela på optiken. Framförallt kan det vara bra att slippa två stativ. Det är rätt lätt att se till att man har samma kopplingsplatta på båda kamerorna. Jag har ett par Manfrotto RC2-plattor och kan utan vidare låna ut till en kompis.
 • Gå inte ensam nattetid: Hade inte Mathias varit i närheten hade jag troligtvis blivit rånad på kameran mitt på Kungsgatan vid två-rycket på natten. Trist men sant. Tänk på din säkerhet.
 • Gå ner i vikt: Personligen väger jag egentligen för mycket för att det ska vara bekvämt att hålla igång så pass länge. Fötter och knän tar stryk. Till nästa Fotomaraton ska jag ha fixat en matchvikt på hundra pannor. Jag har ett år på mig.
 • Skor: Jag hade bekväma skor på mig. Trots detta fick jag relativt tidigt problem med fotlederna. Delvis beror det givetvis på min vikt, men jag tror alldeles oavsett detta att det kan vara bra med skor som har bättre stöd för fotlederna, typ kängor.
 • Statusuppdatera: Jag lever i den villfarelsen att folk i min bekantskapskrets är nyfikna på att följa mina öden och äventyr på en fotomaraton. Kanske har jag fel.

Det återstår att se hur väl jag lär mig till nästa gång…